A birkák beszélnek? (írta: Viola Boglárka)

A birkák beszélnek?

 

 Mi jut eszébe az embernek, ha a birkára gondol? Talán, hogy aranyos, buta, puha, jó hús, esetleg, hogy béget. Hisz ezek a birkák fő jellemvonásai. De vajon mindedjiké?

 Sebastian Sott, egy amerikai birkapásztor, másképp vélekedik: "Reggel kimentem a juhokkal a legelőre és egyszercsak hallom, hogy valaki jónapotot köszön. Körülnézek, de nem látok senkit. Így csak az egyik birka lehetett!" - mondta. Persze, ez hihetetlen az emberi fülnek, de vajon igaz? Ha tényleg beszélnének a Juhok, vajon mit mondanának? Megkérdeztünk egy személyt, aki szerint olyasmi párbeszédet folytatnának, amilyet egy ember, mint például:

"- Jónapot, pajtás! Mi a helyzet felétek? Zöldebb a fű?

- Á!!! Nem. Csak olyan, mint nálatok. Már nagyon várom, hogy más helyre vonuljunk!" - néhány riporterrel ellátogattunk egy közeli tanyára, ahol juhokat tenyésztenek. Meginterjúvoltunk egy embert, aki kérte, hogy kilétét tartsuk titokban (ugyanis szerinte ezek az állatok képesek újságot is olvasni), hogy hallott -e már birkákat beszélni.  Ő így felelt: " Igen, hallottam! Onnan, a bokor mögül! Pontosan emlékszem arra is, hogy mit mondtak! Egy bárány beszélt a többihez, akik egyetértettek vele. Azt ordította: Tudjátok mik vagytok??? Biiirkááák! Birkák vagytok, mind! De sikerülni fog, megtesszük! - Mára már kiderült, hogy mit hallott ez a két ember. Nem mást, mint a Mentsük Meg A Birkákat egyesület tagjait, akik esténként egy meghatározott időben tanyák közeláben tartanak gyűlést. A rémítő viselkedésükért és illegális birkamentésükért perbe fogták őket. Egy tag a következőket nyilatkozta: "Mi csak a legjobbat akarjuk ezeknek a szegény juhoknak! Nem érte, hogy lehetnek ilyen kegyetlenek az emberek, hogy ily drasztikus módon levágják és megnyúzzák őket!"

 A pert bár elvesztették, a lelkesedésük nem hagyott aláb. Mai napig folyik egy újabb intézkedés, per az MMAB (Mentsük Meg A Birkákat) részéről a bárányok érdekében. Vajon megnyerik?